Bun venit !

Acest blog este dedicat iubitorilor de cercei si de bijuterii frumoase, in general.
Cerceii sunt un dar al bijutierilor pentru noi, un dar al prietenilor pentru noi, un dar pentru urechile noastre, nevoite a asculta atatea nedreptati zi de zi.

Acest blog este un dar din partea mea pentru voi, iubitorilor de cercei!

vineri, 23 martie 2012

Obiceiul de a purta cercei se pastreaza, cu tandrete, in istorie

Obiceiul de a purta cercei, trecut prin sita timpului, a avut parte de discriminari , prejudecati fondate pe rigoarea valorilor religioase, morale si a moravurilor sociale, la un moment dat. Gaurirea lobului urechii a fost , deseori , asociat gauririi altor parti ale corpului, purtand, dupa caz, emblema unui simbol sau tabu. 
Insa, pe de alta parte, a reprezentat si un simbol al puterii, al virilitatii razboinicilor si  a unei bune pozitii sociale sau a unor ritualuri pastrate cu strictete si pline de insemnatate. Cea mai veche mumie din Europa – Otzi, Omul Gheţurilor – datînd de acum 5.300 de ani, este dovada existentei, din cele mai vechi timpuri, al acestui obicei.
Astfel, daca in primele secole , inainte de Hristos, cerceii erau purtati de scalvi, pentru a le fi subliniat statutul social, in perioada Renasterii doar cei mai instariti aveau acest privilegiu. 

In timp, s-a renuntat la numeroasele ritualuri, trecandu-se si peste pragul discriminarii, acest obicei fiind imbratisat de societatea contempoana cu toata vigoarea necesara- prima grija a unei mame pentru fetita sa este de a o duce la bijutier pentru a-i gauri lobul urechii spre a putea purta cercei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu